مستندسازی برنامه های پیش نیازی | فصل چهارم: جانمایی فضاها | شرکت ثریا

مستندسازی برنامه های پیش نیازی | فصل چهارم: جانمایی فضاها | شرکت ثریا مقاله عمومی

تاریخ : ۱۴۰۲/۰۶/۱۳
برای سهولت در عملیات تولید و بهداشت خوب،باید فضاها و جانمایی های داخلی، به شکل مناسبی طراحی ساخت و نگهداری شوند. الگوی حرکت و جابه جایی مواد، محصولات و افراد و جانمایی تجهیزات باید به شکلی طراحی شده باشد که در برابر منابع بالقوه آلودگی محافظت شوند.
فصل چهارم:جانمایی فضاها و محل های کار
برای سهولت در عملیات تولید و بهداشت خوب، باید فضاها و جانمایی های داخلی، به شکل مناسبی طراحی ساخت و نگهداری شوند.
الگوی حرکت و جابه جایی مواد، محصولات و افراد و جانمایی تجهیزات باید به شکلی طراحی شده باشد که در برابر منابع بالقوه آلودگی محافظت شوند.
یادداشت مولف: برای داشتن یک طراحی مناسب در جانمایی فضاهای کاری ضروری است نقشه استقرارمکان ها و تجهیزات تهیه شود و در صورت نیاز برای بهبود وضعیت ارتباط بخش های کاری با همدیگر و اصلاح وضعیت استقرار تجهیزات برای داشتن شرایط بهداشتی مناسب،اصلاحات لازم در محیط کار انجام شود. 
 
1-4 جداسازی مناسب فرآیندهای تمیز و غیرتمیز
جریان حرکت مواد خام، مواد نیمه فراوری شده، محصول نهایی،کارکنان و تجهیزات کارخانه در حد امکان باید به صورت خطی و طولی باشد.
عملیات کلیدی باید در صورت امکان در محل های جدا انجام شود. بخش کثیف قبلی در عملیات تولید باید از بخش تمیز بعدی جدا شود.
برای جلوگیری از آلودگی ثانویه، نگهداری مواد خام و بسته بندی باید به طور جداگانه و به دور از محوطه های تولید محصول انجام شود.
چنانچه جداسازی محوطه ها امکان پذیر نباشد و یا به سختی انجام شود، باید جریان تولید را اصلاح کرد و خطر آلودگی ثانویه را با استفاده از موانع فیزیکی نظیر دیوارک (پارتیشن) یا حصار یا ایجاد فاصله کافی مناطق از همدیگر و یا جانمایی مناسب ماشین آلات در فضای مورد نظر به میزان زیادی کاهش داد.
جداسازی فیزیکی بین محوطه های با شدت خطر زیاد و کم مواد خام ، محصول و کارکنان باید به طور کامل انجام شود.برای حفظ جداسازی مناطق با شدت خطر زیاد استفاده از هوای تصفیه شده،فشار مثبت هوا و کنترل مناسب کارکنان توصیه شده است.این مهم شامل بخش¬های رخت کن و تعویض لباس در محل ورودی سالن¬ها می باشد.
یادداشت مولف:مناطق پرخطر مناطقی هستند که در آن درجه حرارت بین 5 تا 63 درجه سیلسیوس یا تجمع افراد در آن مناطق بالاتراست.یا رطوبت بالایی در محیط وجود دارد. یا تردد و رفت و آمد کارگران در آن مناطق بیشتر است. 
 
2-4- زهکشی،تعمیرات مناسب،جداسازی محل های تمیز و غیر تمیز:
ظرفیت شبکه¬ی زهکشی باید در زمان اوج کاری کفایت لازم را داشته و از عهده¬ی چنین وضعیتی بر آید.
زهکشی کف باید به شکلی باشد که همه پساب به سمت مجراهای زهکشی به خوبی هدایت شوند. روی کف،هیچ نوع فرو رفتگی و هیچ¬گونه آب گرفتگی نباید وجود داشته باشد.برای زهکشی و به حداقل رساندن مکان¬های آب¬گرفتگی می توان از لوله های PVC استفاده کرد.
توصیه می شود که مجرای زهکشی نیمه گرد باشد و با حفاظ متحرک تجهیز شود. حفاظ مجرای زهکشی باید شبکه¬یی و به آسانی قابل تمیز کردن باشد.
جریان زهکشی باید برای جلوگیری از آلودگی محیط از قسمت تمیز به طرف قسمت های دیگر یا از طرف قسمت تمیزتر به سمت قسمت تمیز باشد.
وضعیت نصب و استقرار ماشین¬آلات باید به شکلی باشد که برای نظافت زهکشی مشکلی ایجاد نکند.در تمامی مجراهای زهکشی باید تله¬های آشغال گیر و دریچه احداث شود.
ورودی مجرای زهکشی و نقاط خروجی آن از کارخانه باید در مقابل ورود آفات مقاوم باشد.ضد عفونی کردن مسیر و لوله های زهکشی با ترکیبات دودزای ضدعفونی¬کننده توصیه می¬شود.برای جلوگیری از انسداد یا تجمع کثافات باید در اسرع وقت نسبت به تعمیر و بازسازی قسمت (های)صدمه دیده¬ی شبکه¬ی زهکشی اقدام کرد.
یادداشت مولف:این راهنمایی می¬تواند به شناسایی و تعیین نقاط تمیز و غیر تمیز،کمک کند.نقاطی تمیز هستند که برای ورود به آن مکان¬ها رعایت شرایط و پوشش¬هایا لباس بهداشتی لازم است.مناطق تمیز به طور مستقیم به مکان¬های خارج از فضاهای کاری باز نمی¬شوند.مانند مکان تولید محصول که باید منطقه تمیز باشد.اما مکان¬های غیر تمیز مکان¬هایی هستند که ممکن است درب آن¬ها به محیط¬های غیر کاری و فضای بیرونی به طور مستقیم باز شود. همچنین برای ورود به این مکان¬¬ها به طور الزامی پوشیدن لباس و پوشش های بهداشتی ضروری نیست.به طور مثال محوطه انبار محصولات بسته¬بندی شده می¬تواند به عنوان یک منطقه غیر تمیز شناسایی شود.برای تعیین نقاط تمیز و غیر تمیز لازم است یک نقشه با عنوان شناسایی مناطق تمیز و غیر تمیز تهیه شود.  
 
3-4 حرکت کارکنان، تسهیلات شستشوی دست ها (روشویی ها) در محل ورودی خط تولید:
تمامی کارکنان باید از طریق یک ورودی ویژه به مکان های فراوری و تولید وارد شوند. این ورودی باید مجهز به روشویی،توالت و محل تعویض لباس باشد.توالت ها نباید به طور مستقیم به سالن فراوری باز شود و کارکنان حق ندارند با لباس کار از توالت ها استفاده کنند. 
روشویی ها باید دارای سیفون بوده و فاضلاب آن به طور مستقیم به شبکه¬ی زهکشی وصل شود. شیرهای روشویی باید بدون دخالت دست باز و بسته شوند. استفاده از شیرهای پدالی ، زانویی ، آرنجی و برقی توصیه می¬شود.
حرکت بین قسمت های مختلف کارخانه باید به حداقل برسد و به طور دائم توسط مدیران و سرپرستان بخش¬های مختلف فراوری و تولید مراقبت شود.هنگام استفاده از مناطق فرآوری به عنوان راهرویی برای ورود به بخش¬های دیگر باید احتیاط لازم به¬عمل آید.
برای کاهش خطر آلودگی ثانویه،تسهیلات پاکیزه¬سازی کفش کارکنان مانند:حوضچه های ضدعفونی،دستگاه¬های شستشوی کفش یا چکمه،تجهیزات پاکسازی گرد و غبار و بهداشتی کردن کف کفش، به تعداد،در اندازه و ظرفیت مناسب باید در محل ورودی به محوطه¬های فراوری و نقاط انتقال بین نقاط تمیز و غیرتمیز تعبیه شود.تردد کارکنان از این نقاط باید محدود شود.ابعاد حوضچه ها یا تجهیزات پاکیزه¬سازی کفش باید به اندازه¬یی باشد که همه¬ی افراد مجبور به عبور از داخل آن شوند.
 
4-4 چیدمان ماشین آلات و تجهیزات
وضعیت ماشین¬آلات باید به گونه¬یی باشد که دسترسی به کلیه¬ی قسمت¬ها برای نظافت آنها آسان باشد.تجهیزات باید حداقل 50 سانتی¬متر از دیوار فاصله داشته باشند.
تجهیزات باید به گونه¬یی طراحی شوند که هرگونه احتمال آلودگی محصول از سطوح خارجی به حداقل برسد.مواد مصرفی در ساخت تجهیزات و ماشین آلات باید از نوع سازگار با مواد غذایی باشد.
 چارچوب و قاب تجهیزات باید دارای انحنا باشد تا تجمع کثافات به حداقل رسیده و نظافت دستگاه تسهیل شود در چنین صورتی خطر هجوم و لانه گزینی آفات نیز کاهش می¬یابد.
ماشین¬آلاتی که باید بر روی کف کارخانه نصب شوند باید روی پایه¬یی قرار گیرند که به آسانی قابل تمیز کردن باشد و از مواد غیر قابل جذب ساخته شود.درزبندی آن باید به خوبی انجام شود و در مقابل عوامل محیطی پایدار باشد.پایه¬های دستگاه نباید مانع زهکشی شده و دسترسی به زیر دستگاه برای اهداف نظافت مشکل نباشد.
 
5-4 شرایط بهداشتی دیوارها کف ها و پنجره  ها 
تمامی دیوارهای داخلی اتاق¬های نگهداری یا فراوری ماده¬ی غذایی باید در شرایط  مناسبی باشد و با سطوح تمیز و بهداشتی پوشش داده شوند.این پوشش¬ها  باید مقاوم و تمیزکردن آن آسان باشد.سطح دیوار باید در مقابل صدمات پایداری لازم را داشته¬باشد.
 دیوارها باید فاقد قفسه و برآمدگی باشد. در طراحی دیوارها باید از هر گونه سطح افقی صرف¬نظر شود.این¬گونه سطوح موجب تجمع غبار می¬شوند.
کلیه اتصالات دیوار به دیوار و دیوار به کف باید مقعر ( گرد یا به اصطلاح ماهیچه¬ای) باشند.اتصالات دیوار به سقف و  سایر اتصالات نیز باید مقعر باشد و یا خوب درزبندی شوند. این¬کار،تمیزکردن مناطق یاد شده را تسهیل می¬کند. یادداشت مولف:توجه داشته باشید که وجود هر نوع ماده غذایی باقیمانده روی سطوح و در گوشه های اتصالات به عنوان محیط کشت برای رشد میکروارگانیسم¬ها عمل می¬کند.
کلیه ی صدمات و آسیب دیدگی ها باید بلافاصله با مصالح مقاوم بازسازی شود.
یادداشت مولف:ضروری است در کنار برنامه نگهداری تجهیزات تولید،یک برنامه نگهداری برای محیط کار و ساختمان ها نیز تهیه و اجرا شود.
در صورتی که نیاز به نصب اعلامیه بر روی دیوارهای سالن تولید باشد،این موارد را نباید با میخ به دیوار نصب کرد. همچنین چسباندن آن با چسب بر روی دیوار سالن تولید نیز ممنوع است.
جلوی تمامی دیوارهای آسیب پذیر باید حفاظ های نرده¬یی(نبشی فلزی) نصب شود.
لوله¬های برق،آب و غیره باید به طور مناسبی از روی دیوار عبور داده شوند.در صورت امکان این لوله ها توکار شوند.
در صورت ساخت دیوارهای موقتی، احتیاط لازم باید به عمل آید تا این موضوع باعث انتقال آلودگی نشود و خود نیز منبع بالقوه¬ی خطر برای محصول و فرآیند تولید نباشد.
درهای خارجی باید بسته نگهداشته شوند.در صورت ناگزیر بودن از باز کردن متناوب درها،برای بسته شدن آنها از درهای خودکار برقی ،درهای مجهز به بازوی آرام بند،پرده¬های صنعتی پلاستیکی آویز یا پرده ی هوا(برحسب نیاز و با توجه به امکانات سازمان) استفاده شود،تا از ورود حشرات یا پرندگان جلوگیری شود.
برای حفظ هوای داخل سالن از آلودگی،تمامی درهای محوطه¬ی تولید باید به¬طور خودکار بسته شوند.چارچوب درب، باید به طور کامل به اطراف چسبیده شود. چارچوب¬ها و درها باید در مقابل صدمه دیدگی محفاظت شوند.
تمامی پنجره¬ها باید بسته نگهداری شوند.در صورتی که برای تهویه، نیاز به باز کردن پنجره هایی باشد چارچوب پنجره های مورد نظر باید مجهز به توری قابل شستشو و ضدزنگ باشد تا از ورود حشرات جلوگیری شود.
تمامی پنجره های خارجی باید کامل و به خوبی نصب شده باشند.چارچوب پنجره¬ها برای جلوگیری از ورود حشرات باید به خوبی نصب شده و هیچ درزی وجود نداشته باشد.
قبل از شروع تولید باید اقدام به تعویض شیشه¬های شکسته و تعمیر پنجره های آسیب دیده کرد توصیه می شود از شیشه های نشکن یا طاق های شیشه¬یی استفاده شود.آستانه پنجره ها باید دارای شیب باشند، تا امکان قرار دادن مواد یا ابزار روی آنها از بین برود و سهولت پاکیزه¬سازی آن¬ها فراهم شود.
کف ها باید مقاومت لازم را در برابر تناوب شستشو و گندزدایی و حرکت ماشین¬آلات و تجهیزات داشته باشند.کف کارخانه باید در شرایط مناسبی قرار داشته باشد و از مواد غیر قابل نفوذ ساخته شود. سطح کف باید به آسانی قابل شستشو باشد و عاری از حفره خلل و فرج و نقاط باز باشد.سطح کف باید نسبت به رطوبت و روغن نفوذ ناپذیر و در برابر مواد شیمیایی مقاوم باشد.کف به گونه¬یی باید باشد که مواد غذایی در صورت تماس با آن موجب لیز شدن سطح و سر خوردن روی آن نشود.کف باید تمیز نگهداری شود،عاری از تجمع آب یا سایر مواد دفعی به خصوص در گوشه ها و مکان های پنهان شده در پشت دستگاه¬ها و تجهیزات باشد.قسمت های صدمه دیده¬ی کف باید با مصالحی تعمیر شود که از جنس مصالح قبلی یا مشابه آن باشد.
در صورت استفاده از فضاهای نیم طبقه در کارخانه ارتفاع دیوار آنها باید مناسب بوده وجداسازی به طور کامل انجام شود.
 هرگونه راه¬پله و راهرو به نیم¬طبقه و یا از آن به سالن فراوری نباید از روی خط تولید عبور کند مگر که اطراف آن برای جلوگیری از آلودگی محصول به طور کامل پوشیده شود.
 
6-4 وضعیت سقف و روشنایی¬ها: 
سقف مکان¬های نگهداری یا فرآوری مواد غذایی باید صاف و به آسانی قابل تمیز کردن باشد.سقف این مکان ها باید در وضعیت مناسب نگهداری شود.بعضی از واحدهای فراوری دارای سقف کاذب هستند در این صورت امکانات لازم نظیر پلکان برای دستیابی به فضای بالای سقف جهت تمیز کردن و کنترل حشرات و آفات باید فراهم شود.
کلیه ی اتصالات دیوارها و سقف برای سهولت تمیز کردن باید درزبندی و غیر قابل نفوذ شوند.
در صورت رنگ¬آمیزی سقف،رنگ باید متناسب با محوطه های تولید مواد غذایی باشد و بعد از رنگ¬آمیزی صاف باشد.رنگ سقف نباید پوسته پوسته شود.
دریچه ها و سازه¬های بالای سر باید به¬طور مرتب تمیز،نگهداری و تعمیر شوند.برای کمک به نگهداری آنها و جلوگیری از تجمع غیار و کثیفی¬ها دارای مقاطع دایره¬ی شکل باشند.
در محوطه های تولیدی و بازرسی،روشنایی¬های مناسبی باید تعبیه شود.برای جلوگیری از مخاطره¬های مربوط به لامپ¬های شکسته در محوطه¬های نگهداری مواد خام و تولید،روشنایی¬ها باید دارای حفاظ و پوشش مناسب باشند.
در محوطه های بازرسی باید از روشنایی¬هایی استفاده شود که نوری شبیه نور طبیعی دارند.روشنایی محوطه¬های تولید نیز باید کافی باشد.
در صورت نیاز به شرایط نوردهی خاص (برای مثال در تسمه¬های بازرسی)رنگ و شدت نور باید مناسب باشد.تمامی روشنایی¬ها باید تمیز نگهداری شوند.تعمیر و یا جایگزینی لامپ¬ها باید در زمانی صورت گیرد که تولید پایان یافته است.
پنجره های سقفی را طوری باید طراحی کرد که آفات نتوانند در بخش رویی یا زیرین آنها لانه¬گزینی کنند.این پنجره¬ها نباید بالای خط تولید محصول،واقع شده باشند.در صورتی¬که به هر دلیل اجبار به عبور خط تولید از زیر این پنجره¬ها است،نصب حفاظ مناسب زیر این پنجره¬ها برای حفاظت و آلودگی محصول ضروری است.
 
7-4 تهویه¬ی مناسب
در تمامی فضاها دما و غبار باید کنترل شوند.درمحیط¬های حاوی غبار،نصب هواکش¬های مناسب برای حذف بخار یا کاهش قابل قبول آن ضروری است.این موضوع از رشد کپک¬ها بر روی دیوارها و سقف جلوگیری می¬کند و سطح خوردگی روی دستگاه¬ها و تجهیزات را به حداقل می¬رساند.
در صورت نیاز باید در جاهای خشک،دستگاه غبارگیر نصب شود.این دستگاه¬ها باید به طور مرتب بازرسی،نگهداری و تعمیر شوند تا از کارایی و عدم وجود آلودگی و عفونت در آنها اطمینان حاصل شود.
فرآیندهای سرخ¬کنی یا مشابه آن باید دارای تسهیلات تهویه¬ی مناسب باشند.برای جلوگیری از برگشت قطرات متراکم شده به دستگاه،نصب صفحه¬های جمع آوری در آنها ضروری است.
مایعات متراکم شده در تهویه و هواکش ها باید به طور مستقیم به فاصلاب هدایت شده و لوله های جمع¬آوری آن، روزانه گندزادیی شود.
برای پرهیز از ایجاد آلودگی در محیط فراوری هر دو دستگاه تهویه و جمع آوری قطرات متراکم شده باید با دقت زیاد تمیز نگهداشته شوند.
سیستم های تهویه هوا باید به شکلی طراحی و ساخته شود که هوا از مناطق آلوده یا تصفیه نشده به مناطق تمیز جریان پیدا نکند. اختلاف فشار هوای تعیین شده باید حفظ شود.سیستم¬¬هایی برای پاکیزه¬سازی،تعویض و نگهداری فیلتر باید در دسترس باشد.دریچه¬های دریافت هوای بیرون باید به طور ادواری از لحاظ یکپارچگی فیزیکی بازرسی شود.
 
7-4  کیفیت آب،بخار و تجهیزات مربوط
آب مصرفی برای تمامی عملیات فرآورش،خنک سازی یا نظافت اولیه¬ی قوطی¬ها یا ظروف شیشه¬یی یا فرآیند آبکشی تجهیزات باید دارای کیفیت آب آشامیدنی و عاری از تغییر رنگ یا آلودگی (فساد) باشد.مخزن آب باید دارای درپوش باشد و برای اطمینان از عدم آلودگی به طور مرتب بازرسی و تمیز شود.در صورت نیاز به کلر زنی آب،زمان تماس و سطح کلر آزاد باید به طور مرتب اندازه¬گیری شود و تحت کنترل باشد. 
اگر در کارخانه ای از آّ غیر آشامیدنی برای مصارفی غیر از فراوری محصول و شستشوهای بهداشتی استفاده می-شود،باید اقدامات لازم برای جداسازی و نشانه¬گذاری خطوط لوله انتقال آب¬ و مخازن نگهداری آب غیر آشامیدنی،انجام شود.همچین باید تمام اقدامات برای جلوگیری از برگشت آّ غیر آشامیدنی به سیستم آب آشامیدنی انجام شود.
یادداشت مولف:توصیه می¬شود لوله های انتقال آب در تماس با ماده غذایی قابلیت ضدعفونی شدن توسط مواد ضدعفونی کننده سازگار با ماده غذایی را داشته باشند. 
تمامی لوله¬کشی¬ها بهتر است از زیر سقف عبور داده شوند.سازه¬ها و موارد عبور داده شده از زیر سقف باید به¬طور مرتب تمیز شوند.
تمام سازه¬های بالاسری باید در وضعیت خوبی نگهداری و تعمیر شوند.این مکان¬ها باید عاری از غبار باشد و رنگ آنها پوسته پوسته نشود.سازه های یاد شده باید فاقد باقی¬مانده¬های مصالح ساختمانی،تارعنکبوت و آلاینده های دیگر باشد.
خطوط بخار باید به طور مرتب برای بررسی حضور آلاینده¬های شیمیایی نمونه¬گیری شوند.برای این منظور بخار را باید در ظرف در بسته¬یی(تله بخار) به مدت چند ثانیه محبوس کرد.کلیه¬ی خطوط مورد استفاده باید تمیز نگه داشته شوند. خطوط اضافی را باید جمع کرد.
شیلنگ¬های مورد استفاده برای شستشوی سطوح باید در شرایط بهداشتی نگهداری شوند. از حلقه های شیلنگ جمع¬کن برای جمع¬کردن شیلنگ¬ها و نگهداری آنها روی دیوار استفاده شود.در طول مدت نگهداری و در زمانی که از آن استفاده نمی¬شود،شیلنگ نباید روی زمین باشد.
شیلنگ بخار هرگز نباید در محصول غوطه¬ور شود.در صورت نیاز به استفاده از بخار زنده،شیلنگ باید مجهز به لوله های اضافی استیل باشد.
اگر مواد شیمیایی در دیگ بخار استفاده می¬شودباید دارای یکی از شرایط زیر باشد:
الف)از افزودنی¬های مجاز مواد غذایی باشد که با مشخصه¬ی مرتبط با افزودنی ها مطابق دارند و یا 
ب)از افزودنی¬هایی باشد که توسط مراجع دارای صلاحیت مرتبط برای استفاده در آب مورد مصرف انسان،سالم شناخته شده است.
 
8-4  لوله کشی آب و فاضلاب:
لوله کشی کارخانه باید از نظر اندازه و طراحی،شرایط زیر را داشته باشد:
عرضه¬ی کافی آب برای محوطه¬های کاری مورد نیاز، انتقال صحیح پساب یا مواد دفعی مایع از محوطه¬های کاری،عدم انتقال آلودگی به مواد خام،محصول و محیط 
 
4-9  ﻫﻮاى  ﻓﺸﺮده و ﺳﺎﻳﺮﮔﺎزﻫﺎ:      
ﺳﻴﺴﺘﻢﻫﺎى ﻫﻮاى ﻓﺸﺮده،دى اﻛﺴﻴﺪﻛﺮﺑﻦ،ﻧﻴﺘﺮوژن و ﺳﺎﻳﺮﮔﺎزﻫﺎى ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده در ﺳﺎﺧﺖو ﻳﺎ ﭘﺮﻛﺮدن ﺑﺎﻳﺪ ﻃﻮرى ﺳﺎﺧﺘﻪ و  ﺣﻔﻆ و ﻧﮕﻬﺪارى ﺷﻮﻧﺪ ﺗﺎ از آﻟﻮدﮔﻲ ﻣﻤﺎﻧﻌﺖ ﺷﻮد.ﮔﺎزﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ در ﺗﻤﺎس ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ ﻳﺎ ﻏﻴﺮ ﻣﺴﺘﻘﻴﻢ(ﺷﺎﻣﻞ آﻧﻬﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺑﺮاى اﻧﺘﻘﺎل،  دﻣﺶ،ﻳﺎ ﺧﺸﻚﻛﺮدن ﻣـﻮاد،ﻣﺤﺼﻮﻻت ﻳﺎ ﺗﺠﻬﻴﺰات)ﺑﺎ ﻣﺤﺼﻮل ﻣﻲﺑﺎﺷﻨﺪ،ﺑﺎﻳﺪ از ﻣﻨﺒﻌﻲ ﻛﻪ ﺑـﺮاى ﺗﻤـﺎس ﺑـﺎ ﻣـﻮادﻏـﺬاﻳﻲ ﻣﺠـﺎز  اﺳـﺖ اﺳﺘﻔﺎدهﺷﻮد،و ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺣﺬف¬کردن ﮔﺮد وﺧﺎك،روﻏﻦ وآب،ﻓﻴﻠﺘﺮ ﺷﻮﻧﺪ.
ﻫﺮ ﺟﺎﻳﻲ ﻛﻪ در ﻛﻤﭙﺮﺳﻮر از روﻏﻦ اﺳﺘﻔﺎده ﻣﻲﺷﻮد و ﺑﻪﻃﻮر ﺑﺎﻟﻘﻮه ﻫﻮا در ﺗﻤﺎس ﺑﺎ ﻣﺤﺼﻮل است،روﻏﻦ اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪه ﺑﺎﻳﺪ  ﻣﻨﺎﺳﺐ ﺑﺮاى ﻣﻮادﻏﺬاﻳﻲ ﺑﺎﺷﺪ.ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲﺷﻮد،ازﻛﻤﭙﺮﺳﻮرﻫﺎى ﺑﺪون روﻏﻦ اﺳﺘﻔﺎده شود.اﻟﺰاﻣﺎت ﺑﺮاى ﻓﻴﻠﺘﺮاﺳﻴﻮن،رﻃﻮﺑﺖ و  ویژگی های میکروبیولوژیکی ﺑﺎﻳﺪ ﻣﺸﺨﺺ ﺷﺪهﺑﺎﺷﺪ.ﻓﻴﻠﺘﺮاﺳﻴﻮن ﻫـﻮا ﺑﻬﺘـﺮ اﺳـﺖ ﺑـﻪ اﻧﺪازه¬اى ﻧﺰدﻳﻚ ﺑﻪ ﻣﺤﻞ ﻣﺼﺮف ﺑﺎﺷﺪ ﻛﻪ ﻗﺎﺑﻠﻴﺖ  اﺟﺮا داﺷﺘﻪﺑﺎﺷﺪ. 
 
4-10 ﺗﺴﻬﻴﻼت آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎﻫﻲ:      
 
برای به حداقل رساندن ریسک آلودگی محصول،باید امکانات آزمون موجود در آزمایشگاه و تجهیزات آزمون نصب شده آنلاین کنترل شود.
آزمایشگاه¬های میکروبیولوژی باید طوری طراحی و جانمایی و ایجاد شده باشد و به¬گونه¬ای عمل کنند که از آلودگی افراد،کارخانه و محصولات جلوگیری شود.درب آزمایشگاه نباید به طور مستقیم به محل تولید باز شود.     
 
    
 
4-11 اﻧﺒﺎرش ﻣﻮادﻏﺬاﻳﻲ،ﻣﻮاد ﺑﺴﺘﻪﺑﻨﺪى،اﺟﺰاءﻣﺘﺸﻜﻠﻪ و ﻣﻮاد ﺷﻴﻤﻴﺎﻳﻲ ﻏﻴﺮﻏﺬاﻳﻲ:      
 
تسهیلات استفاده شده برای انبارش اجزای تشکیل دهنده،مواد بسته¬بندی و محصولات باید در برابر گرد و خاک،تعریق،پساب،موادپسماند و سایر منابع آلودگی محافظت شود.
مکان¬های انبارش باید خشک باشند و به خوبی تهویه شوند.پایش و کنترل درجه حرارت و رطوبت در هر جایی که مشخص شده است باید انجام گیرد.
مکان¬های انبارش باید طوری طراحی و چیدمان شده¬باشد که امکان تفکیک مواد اولیه،محصول حین فرایند و محصول نهایی وجود داشته¬باشد.
تمامی مواد و محصولات باید بالاتر از کف و با فاصله کافی با دیوارها انبار شوند تا اجازه بازرسی و انجام فعالیت¬های کنترل آفات را بدهد. 
مکان انبارش باید طوری طراحی شده¬باشد تا اجازه نگهداری و پاکیزه¬سازی را بدهد و از آلودگی جلوگیری کند و فساد را به حداقل برساند.
برای تمیزکننده،مواد شیمیایی و ترکیبات مخاطره¬آمیز باید مکان انبارش جداگانه و ایمن(مسدودشده و یا در غیر این¬صورت با دسترسی کنترل¬شده)فراهم شود.در سیستم مدیریت ایمنی مواد غذایی،استثناهای محصولات کشاورزی و یا مواد فله،باید مستند شود.
• الزامات ارزیابی
آنچه در ارزیابی الزامات فصل چهارم باید مورد توجه قرار دهید:
جدول های مربوطه را در صفحات 22 تا 25 فایل پی دی اف پیوست، مطالعه کنید
.

برای دیدن وبینار آشنایی با برنامه های پیش نیازی PRPs در صنایع غذایی و نحوه ارزیابی چک لیست برنامه های پیش نیازی که توسط خانم دکتر آرام مروی برگزار شده، کلیک کنید.

.

برای اطلاع از شرایط مستند سازی و مشاوره، فرم پیش مشاوره برنامه های پیش نیازی را تکمیل نمایید. مشاوران شرکت ثریا با شما تماس خواهند گرفت.

فرم مشاوره برنامه های پیش نیازی

ایزوثریا

ایزوثریا

مشاوره و آموزش|مهندسی کیفیت|استانداردسازی |توسعه کسب و کار

ایزوثریا مقالات خدمات آموزشی
کارگاه های آموزشی یک روزه
کارگاه های آموزشی
سیستم مدیریت کیفیت
مدیریت ایمنی و بهداشت
صنایع غذایی و زیست محیطی
عمومی سیستم مدیریت
مهندسی کیفیت
دوره های فنی و حرفه ای
محصولات محصولات دانلودی بسته های آموزشی مشاوره سیستم های مدیریت سنجش رضایت مشتری | ISO10004 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 10002 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 9001:2015 لینک های ضروری صفحه نخست ثبت نام ورود به حساب کاربری

لطفا ابتدا به حساب کاربری خود وارد شوید.